چگونه یک خواب رویای را تجربه کنیم؟
همیشه در فیلم های انگیزشی نشان میدهند که انسانهای موفق افرادی هستند که کم می خوابند.
رتبه های برتر کنکور روزی بیست ساعت درس میخوانند و از خواب شب میزنند تا آینده ی بهتری برای خود رقم بزنند.
اما واقعیت این است که خواب سالم و با کیفیت و البته به اندازه از عوامل مهم و تاثیرگذار در سلامتی و حتی موفقیت ماست و توصیه هایی بدون پشتوانه علمی می تواند به شدت به جسم و روان و آینده ی ما آسیب برساند.
بنابراین در این مقاله قصد داریم تا راهکارهایی بر پایه پژوهش های علمی را بررسی کنیم و قدمی مثبت در جهت بهبود کیفیت خواب خود برداریم.
چرا خواب مهم است؟
پژوشهای زیادی در مورد کم خوابی انجام شده است که نشان میدهد کم خوابی میتواند منجر به بیماری های جسمی و روانی گردد. بیماری هایی نظیر دیابت ، پرفشاری خون ، چاقی ، بیماری های سیستم قلبی و عروقی و…
کم خوابی حتی می تواند بر روی سیستم ایمنی بدن ما نیز تاثیر گذاشته و منجر به مستعد شدن بدن برای ابتلا به بیماری های عفونی گردد.
کم خوابی می تواند به روی مغز نیز تاثیرات منفی گذاشته و منجر به افزایش احتمال آلزایمر ، کاهش میزان خلاقیت و حتی کاهش میزان بهره هوشی شود.
منظور از خواب خوب چیست؟
خواب یک عملکرد فیزیولوژیک است که از مراحل مختلفی تشکیل شده است. نام گذاری این مراحل براساس یافته هایی است که از ثبت امواج مغزی به دست می آید و برای ما نام و فیزیولوژی این مراحل اهمیتی ندارد.
به طور کلی اگر برای بدن شرایطی را ایجاد کنیم که بتواند هنگام خواب مراحل را به ترتیب پشت سر گذارد و اختلالی در عبور از مراحل یا قطع شدن ناگهانی خواب پس از رسیدن به آخرین مرحله را نداشته باشد ما خواب با کیفیتی را تجربه می کنیم.
نکته ای بسیار مهمتر از راهکارها:
بسیاری از ما به این موضوع آگاهی نداریم که دچار اختلالات خواب هستیم و مغز و بدن ما تجربه خوابی با کیفیت و اثر بخش را ندارد. اولین گام برای اصلاح وضعیت خواب این است که بدانیم خواب نرمال و مناسبی نداریم و عادت های غلط خواب را در خودمان پیدا کنیم؟
چه کنیم؟
در ادامه چند راهکار برای داشتن خوابی با کیفیت ارائه خواهد شد ، اما نکته مهم اینجاست که اختلال خواب به همان اندازه و حتی بیشتر از زمانی که بیمار می شوید و برای درمان آن به پزشک مراجعه می کنید اهمیت دارد و اگر اوضاع خواب شما وخیم هست حتما باید به متخصص خواب مراجعه کنید و تحت نظر یک مشاور خبره به درمان این اختلال بپردازید و از زندگی جدیدی که بعد از خواب خوب تجربه می کنید لذت ببرید.
یک: به اندازه بخوابید
خواب کمتر از هفت ساعت توصیه نمی شود ، اما خواب کافی عدد دقیقی ندارد و بستگی به فیزیولوژی بدن شما دارد. اگر بدن شما مشکلی یا بیماری خاصی نداشته باشد و به مدت یک تا دو هفته روتین خواب مناسبی داشته باشید ( مواردی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت ) ، معمولا خود به خود راس ساعت مشخصی از خواب بیدار می شوید و از این طریق می توانید به ساعت کافی خواب خود پی ببرید.
دو: ساعت مشخصی داشته باشید
سعی کنید تا جایی که ممکن است راس ساعت مشخصی به تخت خواب خود بروید.
سه: تکنولوژی ممنوع
ایده آل ترین حالت ممکن این است که چهار ساعت قبل از خواب به هیچ صفحه مجازی نگاه نکنید ( تلویزیون ، گوشی ، لپ تاپ و… ) ، اما اگر امکان آن وجود نداشت حداقل دو ساعت قبل از خواب به سراغ مواردی که نام برده شد نروید.
چهار: روتین مناسب خود را داشته باشید
یک روتین چند دقیقه ای برای خود داشته باشید. روتینی که هر شب قبل از خواب آن را انجام می دهید. مثلا ابتدا مسواک می زنید ، بعد چند صفحه کتاب می خوانید ، یک لیوان آب می نویشید ، مدیتشن می کنید و سپس به سراغ تخت خود می روید. در واقع بعد مدتی مغز شما به این روتین شرطی شده و زمانی که این روتین شروع می شود مغز شما تشخیص میدهد که الان موقع خواب هست و خواب راحت تری را برای شما ایجاد می کند.
پنج: رژیم غذایی مناسب
به صورت کلی سعی کنید رژیم غذایی مناسبی داشته باشید ( برای اینکار می توانید به مشاورین تغذیه مراجعه کنید ) اما در حداقل ترین حالت ممکن برای بهبود خوابتان این نکته را رعایت فرمایید : شام را سبک و با فاصله نسبتا زیاد از ساعت خواب میل فرمایید. بهترین ساعت برای خوردن شام قبل از ساعت هشت شب هست.
دیدگاهتان را بنویسید