چگونه زمان خود را مدیریت کنیم؟
پژوهش ها نشان می دهد که اکثر انسان ها به خاطر کارهایی که انجام نداده اند بیشتر پشیمان هستند تا آنهایی که کارهایی را که دوست داشته اند را انجام داده اند اما شکست خورده اند. پس احتمالا اگر جزو اکثریت انسانها باشیم و در دسته افراد استثنا قرار نگیریم این پشیمانی سراغ ما نیز خواهد آمد زیرا هر انسانی فعالیتهای زیادی را دوست دارد انجام دهد که به دلیل محدودیت زمان و عمر نمی تواند اقدام به انجام همه آنها کند.
اینجاست که اهمیت واژه ای به نام مدیریت زمان روشن می شود. مهارتی که کمک می کند تا از میزان زمان محدودی که داریم به بهترین شکل ممکن استفاده کنیم. مهارتی که باعث ایجاد اختلاف زیاد میان انسان های موفق و غیرموفقی شود که هر دو دسته تنها بیست و چهار ساعت در روز فرصت داشته اند. اما آیا این موضوع به این معناست که عامل موفقیت انسان های موفق مدیریت زمان است و وجه تمایز انسان های موفق و غیرموفق تنها مدیریت زمان است؟ جواب این سوال قطعا خیر است ، زیرا عوامل بسیار زیادی و پیچیده ای باعث تفاوت انسانها در دستیابی به آرزوهایشان می شود که بسیاری از آنها نیز از کنترل اشخاص خارج است ، اما می توان به جرات گفت که از مهمترین عوامل کامیابی می توان همین مدیریت زمان را نام برد
اگر بخواهیم مدیریت زمان را در یک جمله تعریف کنیم ، می توانیم بگوییم هنر استفاده از زمان به گونه ای که حداکثر بهره وری را برای ما داشته باشد.
آیا مدیریت زمان کاری سخت است؟
پاسخ به این سوال با توجه به شخصیت هر فرد متفاوت است و نمی توان به صورت کلی گفت که آیا مدیریت زمان کار سختی هست یا نه اما به صورت کلی هر مهارتی نیازمند تمرین برای تسلط است و اگر شخصی باشید که توانایی تمرین کردن و ساخت عادت را دارد به احتمال زیاد این کار برای شما سخت نخواهد بود و همچنین بالعکس.
اما مهمترین عاملی که شاید باعث شود در نگاه اول تصور کنیم مدیریت زمان و تسلط به این مهارت کار سختی است ، شکست های پی در پی ما در تلاش برای مدیریت زمان و برنامه ریزی است. بارها و بارها برای همه ما پیش آمده است که مدت ها زمان خود را صرف برنامه ریزی کردن ، الویت بندی و مشخص کردن تایم های اجرایی کرده ایم اما نتیجه آن فقط اضافه شدن یک کاغذ پر از برنامه های آینده به سطل زباله بوده است و این تجربه چندین و چند باره شکست باعث شده تا دیدگاه خوبی نسبت به این مهارت نداشته باشیم.
اما واقعیت این است که علت عدم توانایی ما در مدیریت زمانمان عوامل بسیار زیادی هست که مجال صحبت آن در این مقاله نیست ، اما مهمترین عامل عدم آموزش صحیح در مورد مدیریت زمان است که قرار است در ادامه به آن دست یابید.
چگونه زمان خود را مدیریت کنیم؟
شاید راهکاری که در ادامه می گویم کمی برایتان عجیب و یا غیرقابل قبول باشد ، زیرا به احتمال زیاد تا اینجای مقاله را برای یادگرفتن تکنیکهایی آمده اید که بعد از آگاهی از آنها زندگیتان را تغییر دهد و شما را تبدیل به شخصی کند که حتی یک ثانیه از زمان خود را از دست نمی دهد.
اما واقعیت اینجاست که اگر تکنیکها و روشها و نرم افزارهای مدیریت زمان و برنامه ریزی جوابگو بود شما الان به خواندن این مقاله مشغول نبودید. پس اجازه دهید یکبار به روشی که در ادامه می گویم عمل کنیم و نتیجه آن را ببینیم.
روش های رایج آموزش برنامه ریزی و مدیریت زمان به مسائلی تاکید دارند که چندان تغییر در عملکرد ما ایجاد نمی کند ، به طور مثال یکی می گوید از نرم افزارهای موبایلی برای مدیریت زمان استفاده کنید ، شخص دیگری به کاغذ اعتقاد دارد ، فرد دیگری باور دارد که باید ساعت ها را ریز به ریز نوشت ، و نظر شخصی کاملا مقابل اوست که می گوید فقط کارها را مشخص کنید و نیازی به مشخص کردن دقیق ساعت انجام کار نیست.
واقعیت این است که مدیریت زمان هیچ یک از موارد بالا نیست ، برنامه ریزی کردن یک روش شخصی است که هر کس براساس تجارب و قلق خودش آن را انجام میدهد و مهم اجرای آن است که به مشکل برمی خورد. در واقع اگر شما در مدیریت زمان مشکل دارید احتمالا یکی از مشکلات زیر را دارید که باید به جای تلاش برای یادگیری مدیریت زمان ، وقتتان را صرف آموزش دیدن در این زمینه ها کنید.
یک: باورهای نادرست
من باید به همه کارهایم برسم. این جمله یک باور نادرست است که باعث می شود در اجرای برنامه به مشکل بخورید. واقعیت این است که هیچ انسانی توان انجام دادن همه کارهایش را ندارد ، اگر چنین باوری داشته باشید مسلما زمانی که بعد از چند روز متوجه شدید همه کارهایتان انجام نشده ، ناامید می شوید و دست از ادامه برنامه خود خواهید کشید. باورهای بسیار زیادی وجود دارد که باعث شکست شما در اجرای برنامه هایتان می شود ، بگردید و آنها را پیدا کنید.
دو: اهمالکاری
در بسیاری از موارد ضعف و مشکل شما در اجرای برنامه ها یا مدیریت زمانتان نیست ، بلکه مشکل اینجاست که شما یک فرد اهمالکارید و نمی توانید به برنامه ای که شاید درست نیز طراحی کرده اید پایبند باشید که در اینجا بهتر است به جای تمرکز به روی مدیریت زمان ، به درمان اهمالکاری خود بپردازید تا مشکل مدیریت زمانتان نیز به خودی خود حل شود.
سه: اولویت بندی نداشتن
در اکثر مواقع مشکل عدم اجرای برنامه های این است که توانایی اولویت بندی کردن را نداریم. اولویت بندی یعنی فدا کردن اولویت شما دو به دلیل اهمیت اولویت شماره یک. بنابراین اگر اولویت بندی کردی و در روز فقط توانستی همان مورد اول را انجام دهی ، ناامید نشو و به مسیرت ادامه بده زیرا تو به اولویت خودت احترام گذاشته ای.
چهار: نداشتن مدیریت انرژی
در بسیاری از مواقع بدن و مغز ما توانایی و انرژی لازم برای اجرای برنامه هایمان را ندارد ، زیرا انرژی بدنمان را به خوبی مدیریت نکرده ایم و به خاطر مواردی که در راستای اهدافمان نبوده است آن را از دست داده ایم. بنابراین اگر روی مدیریت انرژی خود کار کنیم بخش زیادی از مشکلات مربوط به مدیریت زمان نیز حل خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید