چگونه استرس خود را مدیریت کنیم؟
قصد دارم در این مقاله شما را پیش بینی کنم.
احتمالا شما فردی هستید که خواب خوبی ندارید یعنی یا دیر به خواب می روید یا زمانی که از خواب بیدار می شوید احساس خستگی شدیدی دارید. همچنین تمرکز خوبی روی کارهایتان ندارید و دائم افکارتان به جای متمرکز ماندن روی کاری که در حال انجامش هستید به جاها و کارهای دیگری می رود. احتمالا میزان تمایل شما به خورد مواد قندی و شیرین زیاد است. یا اینکه احساس بی حوصلگی زیادی دارید.
این یک پیشبینی نبود بلکه علائمی بود که افرادی که سطح استرس بالایی را تحمل می کنند آنها را از خود بروز می دهند و زندگی امروزه انسان به دلایل مختلف تحت تاثیر عواملی قرار گرفته است که باعث ایجاد استرس بیش از گذشته می شود و اگر شما در حال خواندن این مقاله هستید احتمالا از این مشکل رنج می برید و قصد دارید که فکری به حال استرس خود کنید.
استرس:
استرس یک حالت روحی و روانی است که نمی توان از آن تعریف واضح و دقیقی داشت اما اگر بخواهیم به صورت خیلی ساده و خودمانی از آن تعریفی داشته باشیم می توانیم بگوییم استرس حالتی است که در آن ما توانایی پیشبینی لحظه و لحظات آینده را نداریم و احساس می کنیم که توانایی مدیریت خود یا عملکرد خودمان را به علت نداشتن مهارت ، تجربه یا امکانات کافی نداریم.
به طور مثال اگر ما قصد انجام یک سخنرانی را داشته باشیم ، در صورتی که مهارت سخنرانی را نداشته باشیم یا اینکه تجربه تعداد سخنرانی های ما کم باشد و یا اینکه سخنرانی را باید در مکانی انجام دهیم که احساس می کنیم امکانات لازم برای ارائه سخنرانی که خودمان انتظار داریم وجود نداشته باشد این احساس سراغ ما می آید.
زمانی که در چنین شراطی قرار می گیریم هورمونی به نام کورتیزول از قشر غده فوق کلیه یا غده آدرنال ترشح می شود که تاثیراتی در بدن می گذارد که این تاثیراتی همان علائمی است که در ابتدای مقاله از آن صحبت شد.
چه عواملی منجر به استرس می شود؟
عواملی که استرس ایجاد می کنند بسیار زیادند و به همین دلیل است که تقریبا بیش از هفتاد درصد مردم در طول روز استرس های شدید را تجربه می کنند.
در واقع هر عاملی که منجر شود یکی از عوامل موجود در تعریفی که در ابتدای مقاله از استرس داشتیم به وجود آید می تواند استرس را در ما برانگیزد.
ابهام و فشارهای شغلی در محیط کار ، خالی بودن حساب بانکی ، اختلاف با دوستان ، مشکلات عاطفی با شریک زندگی ، آزمون هایی که در آینده داریم ، نگرانی هایی که برای آینده فرزندانمان داریم ، حتی رانندگی نامناسب دیگران در خیابان زمانی که فرزند شما برای خرید از سوپر مارکت سرخیابان به بیرون رفته است و…
استرس چه خطراتی را ایجاد می کند؟
تمام مواردی که در ابتدای مقاله تحت عنوان پیشبینی بیان شد می تواند از عوارض استرس باشد اما نه به این معنا که هر فردی استرس دارد قطعا این علائم را دارد یا هر کس این علائم را دارد قطعا استرس دارد. اما به صورت کلی عوارضی که می تواند استرس برای ما داشته باشد را می توانید در ادامه مطالعه کنید.
کاهش میزان تمرکز
کاهش عملکرد و بازدهی
افزایش سرعت روند پیر شدن
بروز بیماری های جسمی
پایین آمدن میزان ایمنی بدن
خستگی در طول روز
ایجاد مشکل در ارتباطات با دیگران
استرس خوب:
حتما شنیده اید که چاقو می تواند بسیار مفید یا بسیار خطرناک باشد و این بستگی دارد که شما چگونه از آن استفاده می کنید.
استرس برای بقای بدن ضروری است اما مقدار صحیح و به جای آن ، به طور مثال استرس زمانی که شما با یک حیوان وحشی رو به رو هستید به اضافه ترس می تواند شما را نجات دهد.
به احتمال خیلی زیاد شما هم جزو دسته ای از دانش آموزان یا دانشجویانی بوده اید که شب امتحان تمام درس هایی که در طول یک سال داده شده است را مطالعه کرده اید و در امتحان نمره قبولی را کسب کرده اید. اما چگونه ممکن است که این حجم از درس در طول یک روز را جمع کنید؟ این به دلیل وجود استرس می باشد ، در واقع میزان کم استرس باعث می شود که عملکرد و کارایی شما به شدت افزایش پیدا کند. پس می توانید کمی با استرس رابطه دوستانه ای برقرار کنید.
راه هایی برای مدیریت استرس:
ورزش کنید:
ورزش کردن به خصوص ورزش های هوازی می تواند به شما در مدیریت استرستان کمک کند. اگر به طور متوسط سه بار در هفته و هر بار به مدت سی دقیقه ورزشی را انجام دهید که منجر به عرق کردن شود می تواند در مدیریت استرس کمک کننده باشد.
از قبل برنامه داشته باشید:
زمانی که بدن در شرایط استرس قرار می گیرد ، توانایی تشخیص و تمییز مغز به شدت افت خواهد کرد و شما فراموش می کنید که باید در آن شرایط چه کارهایی را انجام دهید. بهتر است برای مدیریت استرس قبل از این که در شرایط استرس قرار بگیرید از خود سوال کنید که زمانی که در شرایط استرس هستم چه افکاری دارم ، چه احساسی دارم ، چه رفتاری دارم و بدن من چه علائمی از خودش بروز می دهد و بعد برای آنها راهکارهایی پیدا کنید و حتما روی کاغذ و نوت گوشی خود یاداشت کنید که بلافاصله سراغ آنها بروید.
عوامل استرس زا را پیدا کنید و آنها را کنترل کنید:
بسیاری از عواملی که منجر به استرس شما می شوند کاملا ملموس و قابل مشاهده هستند ممکن است این عامل دوستی شما با شخصی باشد که وقتی در کنار او هستید استرس را تجربه می کنید یا ممکن است این عامل محلی خاص باشد که شما زمانی که در آن قرار میگرید احساس استرس را تجربه می کنید. این عوامل را شناسایی کنید ِ، یاداشت کنید و آنها را مدیریت کنید.
روش های بسیار زیادی برای مدیریت استرس وجود دارد اما بهتر است که با همین چند مورد شروع کنید و استرس خود را بهتر مدیریت کنید زیرا یکی از عوامل استرس زا می تواند حجم بالای اطلاعاتی باشد که شاید هیچ زمانی نتوانید به آنها عمل کنید.
دیدگاهتان را بنویسید